Vorige pagina

Onder de loep genomen

Vroegeling is, zoals de naam al doet vermoeden, een heel vroege bloeier. Op warme zonnige plaatsen kun je hem soms al in januari zien bloeien tot in mei.

Het kleine plantje, dat de moeite waard is om eens met een vergrootglas te bekijken, heeft mooie witte bloemetjes met 4 diep ingesneden kroonblaadjes. De bloeistengeltjes staan op een kleine rozet van spitse behaarde blaadjes.
Hoewel het erg klein is, is vroegeling meestal goed waar te nemen omdat het in groepen groeit. Je ziet dan een witte waas van bloemetjes en later van wittige lege vliesjes van de zaadhulzen.

Het is in Nederland een algemeen voorkomend plantje dat behalve in duingebieden ook veel opduikt in stedelijke gebieden. In tuinen wordt het meestal als onkruid beschouwd maar dat is van korte duur omdat het plantje vóór de zomer al hauwtjes met zaden heeft gevormd, waarna het afsterft. De zaden kiemen in het najaar, waarbij de jonge bladrozetten worden gevormd, waaruit na de winterkou weer bloeistengels tevoorschijn komen.
In de bloemetjes van de vroegeling vindt zelfbestuiving plaatst.

Het verspreidingsgebied van Vroegeling was oorspronkelijk Europa en Azië. Tegenwoordig is het plantje in alle werelddelen te vinden in gebieden met een gematigd klimaat.

Foto: André Biemans

Bronnen:
https://www.floravannederland.nl/planten/vroegeling
https://www.verspreidingsatlas.nl/0483#
http://www.wildebloemen.info/pages%20bloemen/V/vroegeling.php
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vroegeling

Bij ons leer je de wereld kennen