Vorige pagina

Deze HOVO cursus op 4 vrijdagochtenden (1, 8, 15 en 22 november) wordt gegeven door Drs. Marisa Bantjes, Leidse Sinoloog en IVN-natuurgids.
Met deze collegereeks wil zij een inleiding geven in de medisch-culturele betekenis van planten in de Chinese cultuur. In de colleges zal aandacht besteed worden aan de gedachten achter de Chinese Traditionele Geneeskunde (TCM), de geschiedenis, culturele achtergronden, boeken en verhalen van de Chinese kruidengeneeskunde en de toepassing van planten in traditionele Chinese geneeswijzen. Ook zal aandacht besteed worden aan de Chinese eetcultuur waarin eten medicijn is, en medicijn eten.
Bij iedere hoorcollege zal, indien mogelijk, ook een korte praktische rondleiding in de Chinese kruidentuin of de kassen van de Hortus worden gekoppeld om de planten of plantenmaterialen die in de hoorcolleges ter sprake komen nader te bekijken en bestuderen.

Onderwerpen die aan bod komen:

  • De Chinese kruidentuin
  • Culturele achtergronden van Chinese kruidengeneeskunde
  • Basisbeginselen van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM)
  • Gebruik van de kruiden en planten aanwezig in de Chinese kruidentuin Hortus botanicus Leiden
  • Chinese eetcultuur: eten is medicijn en medicijn is eten

NB Dit college zal het onderwerp van het gebruik van planten in de Chinese kruidengeneeskunde vooral vanuit een culturele insteek behandelen. Het wordt dus geen medische of plantkundige, maar een culturele collegereeks. Het zal een introductie zijn in de genoemde onderwerpen. Het niveau is algemeen populair wetenschappelijk.


Inschrijven via de Hovo website.

 

 

 

Bij ons leer je de wereld kennen