Vorige pagina

Op zaterdag 26 september 2020 worden - afhankelijk van de ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus - diverse Pilgrim400 appelbomen op verschillende plekken in Leiden geplant; ook in de Hortus.

Radiostation BBC deed in het najaar van 2015 een oproep met het verzoek aan iedereen die een uit een appelpit geproduceerde appelboom in hun tuin hadden staan, het station te bellen. Een dame uit Southwell reageerde. Rond 1965 zaaide zij een pit in haar tuin waar een volwaardige appelboom uit ontstaan is. 

Eind 2016 is het enthout van deze appelboom gebruikt om nieuwe bomen te produceren. Het DNA van deze nieuwe bomen werd in 2017 getest, met als resultaat dat het DNA uniek werd bevonden. De nieuwe appel werd geregistreerd als een nieuw lokaal ras en wordt sindsdien ‘Pilgrim 400’ genoemd.

De Pilgrim400 appelbomen worden in Engeland geplant op Pilgrim gerelateerde locaties, zoals Scrooby, Austerfield, Boston, Doncaster, Immingham, Gainsborough en Southampton. 
Afhankelijk van de ontwikkelingen mbt het Coronavirus, worden deze bomen op zaterdag 26 september 2020 ook in Leiden geplant. Er komen Pilgrim400 appelbomen bij de Hortus botanicus Leiden, Erfgoed Leiden en Omstreken en Pieterskerk Leiden. Leiden400 onderzoekt momenteel of de bomen ook bij verschillende Amerikaanse en Nederlandse ambassades geplaatst kunnen worden.

De appelboom wordt geplant in het kader van Leiden400, want dit jaar herdenken we dat het schip The Mayflower 400 jaar geleden - met aan boord een groep Engelse separatisten (de ‘Pilgrims’ genoemd) - naar Amerika voer. Hortus botanicus Leiden besteedt daar aandacht aan door middel van de zomertentoonstelling Van Columbus tot Mayflower - Zaden over zee.

Bij ons leer je de wereld kennen