Vorige pagina

Elk jaar is de Hortus tijdens de langste dag tot in de late uurtjes open. Kom genieten van die speciale bloemen die alleen ’s avonds volop geuren, van de avondsfeer, maar ook van smaakvolle muziek en kleinschalige voorstellingen, goede wijn en goed gezelschap. Nodig uw vrienden, buren, familie uit en maak er een onvergetelijke avond van. Regulier Hortus-entree.

Voor toegang tot de Midzomernacht gelden de reguliere entreetarieven (8 euro per volwassene). Een e-ticket aanschaffen is niet nodig als u over een Museumkaart, Hortus vriendenkaart of studenten LU-card beschikt. Op vertoon van deze kaarten heeft u gratis toegang. Let op, op de avond zelf is er een beperkt aantal tickets aan de kassa verkrijgbaar. We raden u aan om op tijd aanwezig te zijn en vooraf tickets te kopen. De deuren sluiten om 23.00 uur. 

Bereikbaarheid
Komt u op de fiets dan adviseren we u uw fiets te parkeren voor de Universiteitsbibliotheek: Witte Singel 27, 2311 BG Leiden. Vanaf hier is het 2 à 3 minuten lopen naar de entree van de Hortus. Ook op de Sterrenwachtlaan (ter hoogte van de Oude Sterrewacht) zijn fietsrekken beschikbaar.

Komt u met de trein of de bus, vanaf Leiden Centraal is het een wandeling van circa 10 tot 15 minuten naar de Hortus.

Komt u met de auto dan kunt u (betaald) parkeren op parkeerterrein Haagweg. Vanaf hier is het 10 à 15 minuten lopen naar de Hortus of u kunt gebruik maken van de gratis shuttlebusjes die u voor de deur afzetten.

Programma*

Illegaal spreekuur
19.30-00.00 uur.
In de Chinese geneeskunde wordt al eeuwenlang gebruik gemaakt van geneeskrachtige planten. We vroegen Eat Art Collective een installatie te maken waarbij u meer te weten komt over deze planten in relatie tot fitness, verjonging en seksualiteit. We hopen u hiermee te helpen een beter en gezonder mens te worden. Kom ruiken, proeven en proberen en ga verbeterd de zomer in!

De geurinstallatie van Attic Lab Perfumes
19.30-23.00 uur.
Speciaal voor de Hortus neemt Attic Lab Perfumes geuren mee die aansluiten op ons themajaar ‘Beter met Planten’. Ruik goed, herkent u de juiste geur?

ROEM X Hortus
19.30-00.00 uur.
Roem is een groep jonge makers die zichzelf en de Leidse kunstscene op de kaart willen zetten. Speciaal voor dit evenement maakten zij een kleine expositie. Ze lieten zich inspireren door geneeskrachtige planten; de vormen, structuren, verhalen. Elke maker interpreteerde dit op zijn of haar persoonlijke manier. Kom kijken en hoor er meer over van de makers zelf!

Biotechnologie
19.30-00.00 uur.
Met behulp van onder andere microscopie zien we dat er veel bacteriën en schimmels leven in de wortels, stam en bladeren van een plant. Deze endofyten kunnen zowel positieve als negatieve gevolgen hebben voor de plant. Endofyten worden ook gebruikt in de biotechnologie, om zo bijzondere bioactieve producten te maken. Benieuwd welke bacteriën en schimmels jij kunt vinden? Ga op zoek met studenten van de Universiteit Leiden!

Thee proeven in de Chinese Kruidentuin
19.30-22.00 uur. Op = op!
Marisa Bantjes vertelt u, onder het genot van een kopje verkwikkende Chinese kruidenthee, over de planten en hun gebruik in de traditionele Chinese geneeskunde.

Heksentafel
19.30-22.00 uur.
In het kader van ons themajaar ‘Beter met Planten’ vertellen Hortus vrijwilligers u meer over geneeskrachtige planten.

- English only - Japanese Calligraphy
Starting at 19.30 & 20.30 hrs. Full means full.
Japan has just announced the new era "Reiwa", meaning "beautiful harmony", accompanying the reign of the next emperor. Since we are the sister city of Nagasaki and the relationship with Japan is more emphasized than ever, we would like to celebrate the prosperous future of our old friend. Therefore, one of our employees will teach you the basic principles of Japanese calligraphy. Try it yourself!

Popkoor Prestige
19.30-20.30 uur.
Popkoor Prestige Leiden telt meer dan 100 zeer enthousiaste zangers en zangeressen. Het koor zingt de nieuwste Top 40 hits. Met muzikale begeleiding van een live-band maken zij van ieder optreden een feest!

Toneelgroep Al Dente
Start om 20.00, 20.30, 21.00, 21.30 en 22.00 uur. Duur: 15 minuten. www.aldente.nl
Al Dente speelt De Kale Zangeres van Eugène Ionesco: theater zonder intrige en betekenis, maar met rake dialogen die de handeling in een dwingend ritme voortstuwen. Waarbij de ongerijmdheid nooit ten koste gaat van de humor. U ziet enkele verrassende Variaties op een Zangeres. Goed kijken, want na een kwartier is het alweer voorbij.

Versjes op Maat
20.30-22.30 uur.
Lars van der Werf trekt het land door met zijn ouderwetse typemachine om overal zijn zeer geliefde, altijd rake, versjes op maat te schrijven. Spreek hem aan en wie weet typt Lars speciaal voor u een versje op maat.

Bovenste Knoopje Open
21.00-22.00 uur.                                            
Deze band maakt Nederpop tot een geuzebegrip. Muziek voor de ziel. Met theatermannen op front en multi-instrumentalisten er naast bloeit elk optreden in potentie uit tot een broeierig en openhartig samenzijn.

The Stream - Sweet Sally Tour**
22.15-23.00 uur.
Leidse band The Stream bracht vorig jaar hun vierde studioalbum Sweet Sally, Sad Departure uit. Na lovende kritieken en een indrukwekkende theatervoorstelling, spelen zij nu de zalen plat tijdens hun Sweet Sally Tour. Laat u betoveren door The Stream, het verhaal van Sally en hun zeer veelzijdige muziek.

Cubaanse Salsa workshop
23.00-00.00 uur.
Wat is er mooier dan op een zwoele zomernacht te dansen als een Cubaan in Havana? Tijdens deze workshop kunt u de unieke Cubaanse Salsa leren dansen. Met een wat hulp van de docenten en ritmische muziek wordt de avond swingend afgesloten!

Oude Sterrewacht: inlooprondleidingen
Van 19.30-00.00 uur. 
De rondleider neemt u mee naar een van de telescopen en vertelt u meer over de oudste nog bestaande universitaire sterrenwacht ter wereld. Elke 30 minuten start een nieuwe inlooprondleiding. Meer informatie over de sterrenwacht is hier te vinden.

Radio @Sterrewacht bezoekerscentrum
19.30-23.00 uur.
VERON (Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland) afdeling Leiden heeft in het kader van 100 jaar Internationale Astronomische Unie een radio zendmast opgezet. Ze vertellen over de raakvlakken tussen astronomie en amateur radio en demonstreren hoe het werkt.

Masterclass ‘Zomerkoningen’
Van 20.00-20.40; 21.00-21.40; 22.00-22.40 uur. Beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Houdt u ook zo van de zomer, en van wijn? Kom dan naar de Masterclass ’Zomerkoningen’ van Henri Bloem. In 40 minuten leert u meer over drie ultieme zomerwijnen. Komt u proeven?

De Masterclass kost €7,50 p.p., dit is inclusief het proeven van diverse wijnen. Voor toegang tot de Masterclass dient u hier (kies het gewenste tijdstip) een ticket aan te schaffen. Let op, dit is exclusief toegang tot de Hortus.

Wijnbar Henri Bloem
19.30-00.00 uur.

Hortus Grand Café (PIN ONLY!)
Van een heerlijke cappuccino tot een speciaal wijn, poke bowls en burgers. De medewerkers van het Hortus Grand Cafe staan ook vanavond voor u klaar (cafe zelf is gesloten, diverse barren geopend). Houd er rekening mee dat tijdens evenementen het meenemen van eigen dranken en eten niet is toegestaan.

Pecha Kucha Plus**
21.00-22.00 uur.
Presentaties van 20 x 20 seconden met 20 dia's, o.a. van:
- De Stadsfotografen. Zij tonen het resultaat van een workshop met leerlingen van basisschool Woutertje van Leiden, waarin de kinderen hún kijk op het Singelpark geven.
- Awesome Leiden, dat zich inzet, net als het Stadslab, om Leiden ‘mooier, creatiever, enz.’ te maken. Hoe pakt Awesome Leiden dit aan?

**Naast bovenstaande samenwerkingspartners bedanken we Stadslab Leiden. Zij organiseren naar aanleiding van hun 10-jarig jubileum de activiteiten 'Pecha Kucha Plus & The Stream' tijdens Midzomernacht. Deze activiteiten zijn ook onderdeel van de Midzomerdag in het Singelpark die Stadslab ter gelegenheid van het eerdergenoemde jubileum organiseert.

*onder voorbehoud van wijzigingen en weersomstandigheden.

Bij ons leer je de wereld kennen