Vorige pagina

Tot en met woensdag 18 november is de Hortus gesloten wegens anti-Corona maatregelen. Vanaf 19 november kunt u de tentoonstelling weer bekijken.
Van 9 april t/m 26 november besteedt de Hortus botanicus Leiden aandacht aan Amerikaanse planten die op het moment dat het schip de Mayflower naar Amerika vertrok bekend waren in onze streken.

Deze tentoonstelling is ook tijdelijk online te zien.

De bekendste botanisten uit de tweede helft van de zestiende eeuw waren Carolus Clusius, Rembert Dodoens en Mathias Lobelius. Bij deze ‘Botanische Renaissance’ hoorde ook de oprichting van universitaire botanische tuinen, zoals Hortus botanicus Leiden (1590). De Hortus was al 30 jaar oud toen de eerste groep Pilgrims Leiden verruilde voor de Nieuwe Wereld. Er zijn geen bewijzen van, maar zij zullen ongetwijfeld in de vrij toegankelijke tuin rondgewandeld hebben.

Uit een lijst met bezittingen van een overleden Pilgrim weten we dat er een boek van kruidkundige Dodoens aan boord geweest zal zijn; we weten niet welke editie.

De Mechelse arts Rembert Dodoens (1517 - 1585), ook wel bekend als Rembertus Dodonaeus, was een van de meest vooraanstaande plantkundigen van zijn tijd. Dodoens kreeg in 1582 een aanstelling bij Universiteit Leiden als hoogleraar. In zijn Cruydt-Boeck worden vele planten beschreven aan de hand van kenmerken en ingedeeld in klassen; het indelingssysteem van planten en dieren, zoals Linnaeus die uitwerkte, liet nog bijna twee eeuwen op zich wachten. Daarnaast bevat het botanische werk veel duidelijke afbeeldingen. Het Cruydt-Boeck verscheen in verschillende talen, zoals Engels, Frans en Latijn. In de loop van jaren werd het werk herdrukt, maar ook aangevuld en bijgewerkt. Bij de tentoonstelling wordt het Cruydt-Boeck dat in 1608 in Leiden werd gedrukt als leidraad gebruikt. In het botanische werk worden ook planten beschreven die afkomstig zijn uit de Nieuwe Wereld, waaronder maïs, tomaat, tabak, pompoen en zonnebloem.

 

Bij ons leer je de wereld kennen