Vorige pagina

Alle activiteiten op een rij.

Kinderworkshop Margriet Blom

Kunstenares Margriet Blom heeft elke woensdag in de zomervakantie een andere creatieve activiteit. Thema ‘Beter met planten’. Maak gezellig samen iets moois in de Hortus.
Deelname € 1,50 plus entree; graag aanmelden.


Lees meer

Inlooprondleiding

Elke donderdag in juli en augustus lopen onze ervaren rondleiders met u door de tuin. Dit jaar staan ze extra stil bij planten die met gezondheid te maken hebben. Natuurlijk geniet u buiten van hun verhalen de monumentale Hortusbomen en zomerbloeiers. Om 13.30 uur het Nederlands, om 16.00 uur in het Engels. Deelname € 2,50, plus entree, aanmelden niet nodig. Foto Cunie Sleijpen.

Lees meer

Bloembinden met Carla

Oud-hortulana Carla Teune maakt met u een bij het seizoen passend boeket. Deelname € 15,- plus entree. Graag aanmelden. Foto Hans ClauzingLees meer

Inlooprondleiding

Voor de laatste keer deze zomer lopen onze ervaren rondleiders met u door de tuin. en staan ze extra stil bij planten die met gezondheid te maken hebben. Natuurlijk geniet u buiten van hun verhalen de monumentale Hortusbomen en zomerbloeiers. Om 13.30 uur het Nederlands, om 16.00 uur in het Engels. Deelname € 2,50, plus entree, aanmelden niet nodig. Foto Cunie Sleijpen.

Lees meer

Lezing Boerhaave en de Hortus

Professor Boerhaave was van 1709-1730 directeur van de Hortus. In die jaren steeg het aantal soorten in de tuin van zo’n 3.700 exemplaren tot zo’n 6.000. Oud-hortulana Carla Teune vertelt hoe de tuin er indertijd uit zag en hoe de befaamde Boerhaave over zijn groene koninkrijk regeerde.
Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree. Graag aanmelden.


Lees meer

Start cursus Evolutie in China

De afgelopen 40 jaar is de kijk op evolutie behoorlijk veranderd door onder andere vondsten van fossielen uit China. Arend Wakker, bekend van de Evolutiecursus, vertelt in drie ochtenden wat deze vondsten uit China betekenen voor onze kijk op evolutie van planten. Ook wordt ingegaan op de vraag waarom er zoveel erg oude fossielen in China gevonden worden, wat maakt China zo speciaal in dit opzicht? Nog levende Chinese planten in de tuin worden natuurlijk live bekeken en besproken.
De cursus is interessant voor iedereen met belangstelling voor China, planten en evolutie. En als u de Evolutiecursus al gevolgd heeft is deze serie een mooie uitbreiding en verdieping.
Foto: Hans Steur, fossiel van de uitgestorven Ginkgo huttonii

Deze cursus is een herhaling van de cursus gegeven in januari/februari 2019.


Lees meer

Zondagwandeling De tuin als lusthof

Biologiedocent en rondleider Leo van der Sluijs laat u zien met welke subtiele verlokkingen planten hun zaden verspreid krijgen en hun stuifmeel op de juiste plek. Romantiek in voorverwarmde kamers, de geur van rottend vlees als ultieme verleiding…
Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree.

Lees meer

Open Monumentendag ‘Plekken van plezier’

Elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar u normaal niet zo snel komt en deel te nemen aan de vele activiteiten die georganiseerd worden. De Hortus is een prachtige plek om uw speurtocht langs de Leidse monumenten te beginnen: vroeg open, heerlijke koffie. Kom hier het gidsje halen, geniet en ga van start. Als er ergens een plek van plezier is is het de Hortus! Het landelijke thema voor 2019 is 'Plekken van plezier'. Op zaterdag en zondag om 14.00 zijn er inlooprondleidingen. Foto Cunie Sleijpen.

Lees meer

Nacht van ontdekkingen

Ga tijdens de Nacht van Ontdekkingen mee op excursie, volg debatten en lezingen, geniet van de acts en de muziek.

Lees meer

Lezing Bomen van Boerhaave

Vlak naast het poortje van het Academiegebouw, als u de Hortus binnenloopt, staat een monumentale ‘Boerhaaveboom’: een grote tulpenboom (Liriodendron), met grappig blad in de vorm van een kattenkop dat ingeknipt lijkt te zijn.
Jan Hengstmengel vertelt over deze en andere ‘Boerhaavebomen’ en hun historie.
Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree. Graag aanmelden.

Lees meer

Waanzinnige Wolkers Week (onder voorbehoud)

Naar aanleiding van de overdracht van het archief van Jan Wolkers organiseren de Universitaire Bibliotheken Leiden een week over Wolkers. In het concept-programma is de woensdagmiddag 29 september een programma in de Hortus. Meer informatie volgt.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen