Vorige pagina

Alle activiteiten op een rij.

Zondagwandeling Bollen, knollen, wortelstokken

Veel planten die nu in bloei staan hebben de winter doorstaan in de vorm van een knol, bol of vlezige wortelstok. Ze genieten van de voorjaarszon, tot het bladerdak te dicht wordt en ze weer in rust gaan. Bollenkenner Kees Langeveld wijst u de bijzonderheden aan.
Start 12.00 uur, deelname € 1,50 plus entree, aanmelden niet nodig.
(Foto: Cunie Sleijpen)

Lees meer

Nationale Museumweek

Tijdens de vierde Nationale Museumweek zetten de Nederlandse musea ons cultureel erfgoed, onze museale schatten, kortom: #OnsEchteGoud een week lang extra in de schijnwerpers.

Lees meer

Science café aardappels

Er is rond aardappels van alles te doen. Er zijn nieuwe, smakelijke cultivars; je kunt er veel meer heerlijks mee doen dan koken en op een bergje naast de groente leggen. Hoe zit het eigenlijk met aardappels en bestrijdingsmiddelen, met aardappels en klimaatveranderingen, met de historie van de aardappel - Clusius kweekte ze al in de Hortus.
Een Science café is een gezellige, marktachtige bijeenkomst; u wandelt rond, praat en proeft hier en daar, en schuift aan bij de korte praatjes wanneer u daar zin in heeft. Ook voor kinderen is er van alles te doen.

Lees meer

Nachtschade-weekend

Tomaat, aardappel, aubergine - allemaal smakelijke leden van de nachtschadefamilie. Maar ook tabak hoort erbij, en planten met een (historische) geneeskrachtige werking als Atropa bella-donna. Dit weekeind kunt u meer te weten komen over cultivars, kweken, gebruik en uiterlijk. Maak kennis met de uitgebreide nachtschadefamilie - met verleidelijke, giftige, prikkelbare, pittige leden. Met inlooprondleiding, beide dagen om 14.00 uur.

Lees meer

Bijentelweekeind

In het kader van Nederland Zoemt wordt dit weekeind op veel plaatsen gekeken naar wilde bijen. In de Hortus is zondag Merel van Haren aanwezig om met u te zoeken naar de bestuivers bij onze bloemen.

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen Bloeiende heesters

Onder de vroege voorjaarsbloeiers zijn veel houtachtige gewassen. De fijne bloemen vormen een mooi contrast met de stevige, soms knoestige takken.
Door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Deelname € 75,- per cursusdag; U kunt zich voor een of meerder dagen inschrijven. Studenten kunnen kosteloos deelnemen op vertoon van ene geldige collegekaart, wel aanmelden.
Foto: Cunie Sleijpen

Lees meer

Koningsdag

De Hortus is op koningsdag gewoon open. Kom deze vrijdag genieten van de relatieve rust en het voorjaar.

Lees meer

Plantenmarkt

Eens per jaar presenteren kwekers en liefhebbers hun mooiste aanbod onder de monumentale Hortusbomen. Een mooi moment om uw tuin te verrijken met een paar aanwinsten, of om voor moederdag een mooie plant uit te zoeken. U betaalt regulier Hortusentree, Museumkaart en Vriendenkaart vrij entree.

Lees meer

Zondagwandeling De Hortus in kleuren en geuren

Een fijne lentewandeling waarbij rondleider Leo van der Sluijs u de mooiste voorjaarsbloeiers wijst, en uw neus ook aan het werk wordt gezet. Van de frisse appelgeur van een gekneusd rozenblad tot de lichte lookgeur van uitlopend daslook. Deelname € 1,50 plus entree, aanmelden niet nodig.


Lees meer

Wetenschappelijk tekenen Bomen in het voorjaar

Aan de uitlopende takken zijn allerlei details te ontdekken: haartjes als wimpers aan de rand van jong beukenblad, de elegant gebogen bladsteel van het blad van de tulpenboom, de prille waaiertjes op de kortloten van de Gingko.
Door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Deelname € 75,- per cursusdag; U kunt zich zich voor een of meer dagen inschrijven. Studenten kunnen kosteloos deelnemen op vertoon van een geldige collegekart, wel aanmelden.

Lees meer

Zondagwandeling Verrukkelijke varens

De Hortus herbergt een prachtige verzameling winterharde varens, verzorgd door leden van de Nederlandse Varenvereniging. Harry Roskam, een van de oprichters van deze vereniging, laat u vandaag meegenieten van de vormen en kleuren, verrassende voortplantingstechnieken, en vertellen u het wonderlijke verhaal van de victoriaanse varenhysterie.
Start 12.00 uur, deelname € 1,50 plus entree, aanmelden niet nodig.

Lees meer

Midzomernacht

Elk jaar is de Hortus tijdens de langste nacht tot in de late uurtjes open. Kom genieten van die speciale bloemen die alleen ’s avonds volop geuren, van de rust en de avondsfeer, maar ook van smaakvolle muziek en kleinschalige voorstellingen, goede wijn en goed gezelschap. Nodig uw vrienden, buren, familie uit en maak er een onvergetelijke avond van. Regulier Hortus-entree.
Foto Cunie Sleijpen

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen