Vorige pagina

Alle activiteiten op een rij.

Fotocursus Winterlicht

Fotograaf en biologiedocent Hans Clauzing geeft u kort instructie en daarna gaat u zelf aan het werk. In de winter is het buiten vaak prachtig, maar het licht is schaars. Hoe vang je de tintelende sfeer van een winterse dag, hoe maak je een stralende foto in de schemerige tropische kassen? Deelname €42,50 plus entree, Inclusief koffie/thee en wat lekkers. Van 10.00 - 14.00 uur.Lees meer

Workshop wetenschappelijk tekenen ‘Tropisch fruit’

Door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Vandaag gaat de aandacht uit naar tropisch fruit. Deelname € 75 per cursusdag; Studenten kunnen kosteloos deelnemen op vertoon van een geldige collegekaart, wel aanmelden. Tijd: 10:30 - 15:00 uur.

Foto Art Vogel

Lees meer

Hortus wintercollege over de Romeinse keuken

Door Ellis Grootveld
In 2018 besteedt de Hortus extra aandacht aan eetbare planten, in het kader van het Horizon 2002 project Big Picnic. Ellis Grootveld was betrokken bij de twee historische tuinen die samen met archeologen en een kunstenares in Park Matilo zijn aangelegd. Bij de Romeinse tuin publiceerde ze een allerliefst boekje, dat laat zien wat er in de loop van het seizoen in de tuin te vinden is en wat de Romeinen daarmee kookten. Het seizoen begint in februari, kom dus vandaag luisteren en geniet het hele jaar van de Romeinse keuken en de tuinen in Park Matilo. Van 14.30-16.00 uur, deelname € 1,50 plus entree, graag aanmelden.

Lees meer

Zondagwandeling De eerste voorjaarsbloeiers

Of de winter nu zacht of streng is geweest, oud-hortulana Carla Teune heeft al de eerste voorjaarsbloeiers ontdekt. Misschien zijn er al winterakonieten of bloeien er bijzondere sneeuwklokjes, of misschien ruikt u de zoete geur van het meloenboompje dat de allervroegste bijen probeert te lokken. Aanvang 12.00 uur, deelname € 1,50 plus entree, aanmelden niet nodig.

Lees meer

Hortus Wintercollege ‘De tuin als lab- onderzoek naar een drinkbare orchidee’

Kaschef Rogier van Vugt is betrokken bij onderzoek om een alternatief te vinden voor het uit het wild verzamelen van een orchidee, waar een koffie-achtig drankje uit bereid wordt. Het zou heel mooi zijn als zichtbaar gemaakt kon worden of de koffiedrank gemaakt is van gekweekte orchideeën, of van uit het wild geroofde exemplaren.
Van 14.30-16.00 uur. Deelname € 1,50 plus entree, graag aanmelden.
Lees meer

Zondagwandeling Bollen, knollen, wortelstokken

Veel planten die nu in bloei staan hebben de winter doorstaan in de vorm van een knol, bol of vlezige wortelstok. Ze genieten van de voorjaarszon, tot het bladerdak te dicht wordt en ze weer in rust gaan. Bollenkenner Kees Langeveld wijst u de bijzonderheden aan.
Start 12.00 uur, deelname € 1,50 plus entree, aanmelden niet nodig.
(Foto: Cunie Sleijpen)

Lees meer

Nationale Museumweek

Tijdens de vierde Nationale Museumweek zetten de Nederlandse musea ons cultureel erfgoed, onze museale schatten, kortom: #OnsEchteGoud een week lang extra in de schijnwerpers.

Lees meer

Science café aardappels

Er is rond aardappels van alles te doen. Er zijn nieuwe, smakelijke cultivars; je kunt er veel meer heerlijks mee doen dan koken en op een bergje naast de groente leggen. Hoe zit het eigenlijk met aardappels en bestrijdingsmiddelen, met aardappels en klimaatveranderingen, met de historie van de aardappel - Clusius kweekte ze al in de Hortus.
Een Science café is een gezellige, marktachtige bijeenkomst; u wandelt rond, praat en proeft hier en daar, en schuift aan bij de korte praatjes wanneer u daar zin in heeft. Ook voor kinderen is er van alles te doen.

Lees meer

Nachtschade-weekend

Tomaat, aardappel, aubergine - allemaal smakelijke leden van de nachtschadefamilie. Maar ook tabak hoort erbij, en planten met een (historische) geneeskrachtige werking als Atropa bella-donna. Dit weekeind kunt u meer te weten komen over cultivars, kweken, gebruik en uiterlijk. Maak kennis met de uitgebreide nachtschadefamilie - met verleidelijke, giftige, prikkelbare, pittige leden. Met inlooprondleiding, beide dagen om 14.00 uur.

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen Bloeiende heesters

Onder de vroege voorjaarsbloeiers zijn veel houtachtige gewassen. De fijne bloemen vormen een mooi contrast met de stevige, soms knoestige takken.
Door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Deelname € 75,- per cursusdag; U kunt zich voor een of meerder dagen inschrijven. Studenten kunnen kosteloos deelnemen op vertoon van ene geldige collegekaart, wel aanmelden.
Foto: Cunie Sleijpen

Lees meer

Koningsdag

De Hortus is op koningsdag gewoon open. Kom deze vrijdag genieten van de relatieve rust en het voorjaar.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen