Vorige pagina

Alle activiteiten op een rij.

Herfstvakantie in de Hortus

Tussen 14 en 22 oktober zijn er allerlei activiteiten in de Hortus. Op veel middagen kunnen kinderen in het Pop Up kasje in de Wintertuin proefjes komen doen. Aanmelden hoeft niet: kom met uw kinderen, klein- of buurkinderen langs.
Op donderdag 19 oktober is er een bijzondere rondleiding in de Chinese kruidentuin.
Willen de kids nog best even wandelen? Er is een leuk nieuw boekje over vleesetende planten; vraag erom bij de entree.

Lees meer

Kunstenares Anastasia leest voor aan bomen (woensdag en zondag)

Kunstenares Anastasia Loginova leest aanstaande zondag en woensdag nog voor aan bomen in de Leidse hortus. Voor dit doel heeft ze een keuze gemaakt uit het mooiste dat de wereldliteratuur te bieden heeft, Tolstoi’s ‘Anna Karenina’. Ze leest voor in het Engels en Russisch.
‘Al lezende onderhoud ik telepathisch contact met de planten. Met mijn lichaam als medium breng ik grote literatuur en prachtige taal over aan de planten en hoop ik te kunnen voelen hoe zij daarop reageren en of deze ervaring hun leven verrijkt. In een dagboek houd ik bij wat ik tijdens deze voorleessessies waarneem.’
Laat je, net als de planten, meevoeren door de kracht en de poëzie van Anna Karenina.

Lees meer

Hortus wintercollege Narcissen

door Eric Breed
Ze kunnen nog probleemloos de grond in, er zijn enorm veel soorten en cultivars - van ragfijn en piepklein tot forse trompetten, van stralend wit tot citroengeel en abrikoos. Eric Breed weet hoe je narcissen kweekt, waar ze in het wild groeien en hoe je de gewenste eigenschappen selecteert.
Deelname 1,50 plus entree, graag aanmelden

Lees meer

Studium Generale lezing   The seed of the rubber tree/Een eeuwig glimlachende bloementuin (in Lipsiusgebouw)

Naar aanleiding van het Jaar van de Botanische Tuinen hebben Hortus botanicus en Studium Generale de handen ineengeslagen. In deze lezingenreeks passeren de uiteenlopende functies de revue die botanische tuinen hebben vervuld door de eeuwen heen. Van de eerste botanische tuinen bij de medische faculteit van Europese universiteiten tot de hedendaagse botanische tuinen als levende laboratoria en hoeders van de botanische biodiversiteit.
Op 5 avonden worden lezingen gegeven, die gratis toegankelijk zijn in het Lipsiusgebouw van de Universiteit. Aanmelding niet nodig.

Lees meer

Leidse Wijndag

Zondag 29 oktober organiseert Wijnkoperij Henri Bloem een najaarsproeverij in de Oranjerie. Er staan rond 60 wijnen open de schenkers kunnen je van de benodigde informatie voorzien. Voor de fanatiekelingen zijn er ook workshops georganiseerd.

Lees meer

Leids Filmfestival

De Leidse Hortus is ook dit jaar weer locatie tijdens het Leiden Internationaal Filmfestival 2017. Op 30 en 31 oktober zijn er drie films te zien. De tickets voor deze drie films zijn allen al uitverkocht.

Lees meer

HOVO in de Hortus: de zintuigen van planten

Ook dit najaar is er weer een reeks colleges voor 50-plussers, onder de vlag van de HOVO. Arend Wakker liet zich door ons winterthema ‘De tuin als lab’ inspireren voor vier ochtenden over de zintuigen van planten.
4 Colleges op 3,17 en 24 november en 1 december, steeds van 10:30-12.30

Lees meer

Herfstcursus botanisch tekenen

4-daagse cursus onder begeleiding van botanisch kunstenaar Anita Walsmit Sachs met als onderwerp het bestuderen van herfstbladeren en vruchten.

Lees meer

Zondagwandeling Wintersmaken

Door Femke Frietema, Fred Weber en Carla Teune.
Al halverwege september doken in de supermarkten de pepernoten, speculaaspoppen en taaitaai-vrijers op. Vandaag hoort u de achtergronden van onze ‘wintersmaken’: de soms zeer oude, heidense betekenis; de relatie met de schepen van de VOC die volgeladen met geurige specerijen onze havens bereikten.
Deelname € 1,50 plus entree, aanmelden niet nodig.

Lees meer

Hortus wintercollege ‘De tuin als lab: Wat aten mensen in de prehistorie?’

door Corrie Bakels. Met proeverij door Ellis Grootveld.
Emeritus hoogleraar Prof. Dr. Corrie Bakels bekleedde een leerstoel palaeoeconomy aan de Universiteit Leiden sinds 1988. Zij is gespecialiseerd in prehistori een vroege landbouw, archaeobotany en vegetatiegeschiedenis. Vandaag vertelt ze over hoe onderzoekers achterahalen wat mensen in de prehistorie eten. Wat vermoeden we, wat weten we zeker, en hoe smaakte het?
Deelname € 1,50 plus entree, graag aanmelden.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen