Vorige pagina

Alle activiteiten op een rij.

Wetenschappelijk tekenen Chinese tuin VOL

Botanisch kunstenaar Esmée Winkel onderzoekt met u een aantal mooie planten uit de Chinese kruidentuin van de Hortus.
Workshop door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Deelname €75,-, studenten €7,50 plus vertoon van een geldige collegekaart.

Attentie: deze workshop is vol, u kunt zich niet meer inschrijven. Het is wel mogelijk om u voor een van de aankomende wetenschappelijke tekencursussen in te schrijven. Gebruik daarvoor de aanmeldknop. Een toekomstige tekencursus vindt plaats op 23 september ('Schermbloemigen').

Foto Cunie Sleijpen.

Lees meer

Plantenmarkt

Onder de monumentale Hortusbomen verzamelen zich allerlei aanbieders en liefhebbersverenigingen met kramen vol bijzondere planten. Er is voor deze markt geen toeslag, u betaalt regulier entree. Kom genieten van de Hortus in voorjaarstooi, koop fijne plantjes voor uzelf of als (moederdag)cadeautje, en schrijf u in voor de workshops. Op deze dag heeft de stichting Vrienden van de Leidse Hortus haar jaarvergadering.

Lees meer

Zondagwandeling Evolutie voor moeders

De meeste planten zijn zowel man als vrouw. Jonge onderzoeker Roderick Bouman gaat met u op zoek naar planten die van die standaard afwijken. Hij legt uit hoe de evolutie bij planten te werk gaat - ook voor meewandelende wat oudere kinderen en voor niet-kenners van biologie leuk om te horen. Wat dacht u van een vrouwelijke tak, geënt op een mannelijke boom, die schijnvruchten maakt met de doordringende geur van zweetsokken?
Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree. Foto Cunie Sleijpen.

Lees meer

Hortus science café Beter met planten

Vanaf vandaag is in de Hortus de tentoonstelling Beter met planten te zien. We vieren de start met een Hortus Science café. In de Wintertuin wandelt u langs allerlei tafels met demonstraties en producten, u kunt aanschuiven bij de korte praatjes en weer verder lopen als u daar zin in heeft. Er is een kinderhoekje dus kom gerust met het hele gezin. Bent u uitgekeken dan kunt u met de rondleider mee om meer te weten te komen over planten en gezondheid in de Hortus. Aanmelden niet nodig; u betaalt alleen regulier Hortus-entree. Foto Stefanie uit den Boogerd.

Lees meer

Museumnacht

Bekijk de Hortus met jonge ogen tijdens Museumnacht Leiden: de organiserende Stichting Museumnacht Leiden bestaat elk jaar uit een verse lichting studenten van de A.L.S.V. Quintus. Net als de andere deelnemende musea is er bij ons extra programmering, en rondschuifelen onder de feestelijke lampjes in de duistere Hortus is al een heerlijk avontuur. Kom genieten van de geuren en kleuren van de nacht, probeer nieuwe dingen uit tijdens de workshops, geniet van een drankje onder het ruisende bladerdak. Foto Wouter Vellekoop.

Lees meer

Rendez-vous aux jardins

(onder voorbehoud)
Dit evenement is al 17 jaar een succes in Frankrijk, en in 2018 maakte het een voorzichtig begin in Nederland. Tuineigenaren stelden toen hun tuin of park open en organiseerde allerlei activiteiten. De Nederlandse editie was vorig jaar een initiatief van de Nederlandse Tuinenstichting en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Partners die het initiatief steunen zijn het Gilde van Tuinbazen, Paleis het Loo, de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT) en Stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL).
Of het evenement in 2019 door zal gaan is niet zeker, ook de data staan niet vast. Maar gaat het door dan ondersteunen wij dit mooie initiatief graag. Wat u dan kunt verwachten: regulier entree en extra activiteiten als rondleidingen en inloopworkshops.

Lees meer

Zondagwandeling Beter met planten: Bomen

In 2019 besteden alle botanische tuinen in Nederland extra aandacht aan planten en gezondheid. Oud-hortulana Carla Teune wijst u vandaag de houtachtige gewassen - bomen en struiken - die in allerlei culturen met gezondheid te maken hebben. Zoals Zanthoxylum bungeanum – Chinese peper; keukenkruid maar ook giftig. Of Magnolia officinalis, de Chinese kransmagnolia met zijn aromatische schors, veelgebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree. Afbeelding Rogów Arboretum via Wikimedia.


Lees meer

Midzomernacht

Elk jaar is de Hortus tijdens de langste nacht tot in de late uurtjes open. Kom genieten van die speciale bloemen die alleen ’s avonds volop geuren, van de rust en de avondsfeer, maar ook van smaakvolle muziek en kleinschalige voorstellingen, goede wijn en goed gezelschap. Nodig uw vrienden, buren, familie uit en maak er een onvergetelijke avond van. Regulier Hortus-entree.

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen Rozen en hun bottels VOL

Met botanisch kunstenaar Esmée Winkel neemt u rozen en hun bottels onder de loep. Workshop door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Deelname € 75,-, studenten € 7,50 plus vertoon van een geldige collegekaart.

Attentie: deze workshop is vol, u kunt zich niet meer inschrijven. Het is wel mogelijk om u voor een van de aankomende wetenschappelijke tekencursussen in te schrijven. Gebruik daarvoor de aanmeldknop. Een toekomstige tekencursus vindt plaats op 23 september ('Schermbloemigen').

Lees meer

Zomerrust met Wieteke

In het kader van het jaarthema ‘Beter met planten’ gaat u met kunstenares Wieteke Opmeer een dag lang op zoek: hoe overleven planten droge periodes in de zomer, hoe trekken ze aandacht in de zee aan kleuren en geuren en hoe bereiden ze zich voor op het nieuwe seizoen. Met behulp van creatieve oefeningen en mindfullness mediteert en filosofeert u om gaandeweg steeds meer verborgen facetten van bloemen en planten uit de Hortus te ontdekken. Zo oefent u om extra rust en focus te krijgen bij uw creatieve of dagelijkse bezigheden.
Van 10.15-15.30 uur, deelname € 50,- plus entree. Foto Cunie Sleijpen.


Lees meer

Bloembinden met Carla VOL

Oud-hortulana Carla Teune maakt met u een bij het seizoen passend boeket. Deelname € 15,- plus entree.
Deze workshop is vol, aanmelding is niet meer mogelijk.
Foto Hans Clauzing

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen