Vorige pagina

Alle activiteiten op een rij.

Start HOVO cursus Beter met Planten

Deze HOVO cursus op 4 vrijdagochtenden (1, 8, 15 en 22 november) wordt gegeven door Drs. Marisa Bantjes, Leidse Sinoloog en IVN-natuurgids.
Met deze collegereeks wil zij een inleiding geven in de medisch-culturele betekenis van planten in de Chinese cultuur. In de colleges zal aandacht besteed worden aan de gedachten achter de Chinese Traditionele Geneeskunde (TCM), de geschiedenis, culturele achtergronden, boeken en verhalen van de Chinese kruidengeneeskunde en de toepassing van planten in traditionele Chinese geneeswijzen. Ook zal aandacht besteed worden aan de Chinese eetcultuur waarin eten medicijn is, en medicijn eten.
Bij iedere hoorcollege zal, indien mogelijk, ook een korte praktische rondleiding in de Chinese kruidentuin of de kassen van de Hortus worden gekoppeld om de planten of plantenmaterialen die in de hoorcolleges ter sprake komen nader te bekijken en bestuderen.

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen: Paddenstoelen VOL

Workshop door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Deelname € 75,- , studenten € 7,50 op vertoon van een geldige collegekaart.
Van 10.30-15.00 uur. Uitsluitend op aanmelding.
Attentie deze workshop is vol, u kunt zich niet meer inschrijven.

Lees meer

Herfstcursus botanisch tekenen

Docente Anita Walsmit Sachs. Een botanische tekening of schildering van een plant toont een gedetailleerde en wetenschappelijk verantwoorde weergave van een plant of delen van een plant, met aandacht voor de specifieke kenmerken die de plant van andere onderscheidt. Voor informatie en het cursusprogramma zie de website van Anita Walsmit Sachs; de Hortus heeft geen informatie over of er nog plaatsen zijn op de cursus. Deze cursus is verdeeld over 4 dagen van 10.00 uur tot 15.45 uur. Het onderwerp van deze cursus is het bestuderen van herfstbladeren en vruchten.
Het schilderen van herfstkleuren in de technieken; nat in nat en droge kwast techniek.
Voor deze cursus is enige tekenvaardigheid vereist. Het aantal deelnemers ligt rond de 14 personen. Leden van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland krijgen € 10.- korting op het cursusbedrag van € 275,- incl. 21% BTW en excl. materiaal.
Beeld: Anita Walsmit Sachs

Lees meer

Zondagwandeling: de smaken van december

Door Femke Frietema, Fred Weber en Carla Teune
Een vrijer van speculaas, de fijne smaak van marsepein - waarom eten we bepaalde lekkernijen juist in december? Vandaag laten de rondleiders u de planten zien die december z’n speciale smaken geven, en vertellen ze over de historie die soms tot zeer oude tijden teruggaat.
Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree. Aanmelden niet nodig.


Lees meer

Lezing Biogeografie van Amerika

In 2020 besteden heel veel Leidse musea en andere instellingen aandacht aan het feit dat 400 jaar geleden de Mayflower naar Amerika vertrok. Arend Wakker gaat nog veel verder terug in de geschiedenis. Hij kijkt hoe planten zich over het continent verspreid hebben en welke invloeden daarbij van belang waren. Bekijk Amerika met andere ogen en vergroot uw begrip van de flora.
Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree. Graag aanmelden.

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen: gedroogde vruchten VOL

Workshop door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Planten hebben allerlei manieren om hun zaden veilig door de winter te loodsen. Zaaddozen en ingedroogde vruchten zitten soms ingenieus in elkaar. Esmée Winkel onderzoekt met u een aantal mooi gevormde gedroogde vruchten.
Deelname € 75,- , studenten € 7,50 op vertoon van een geldige collegekaart.
Van 10.30-15.00 uur. Uitsluitend op aanmelding.
Attentie deze workshop is vol, u kunt zich niet meer inschrijven.

Lees meer

Zondagwandeling Amerikanen binnen en buiten

In 2020 besteden veel Leidse instellingen aandacht aan het feit dat 400 jaar geleden de Mayflower naar Amerika vertrok. Vandaag gaat rondleider Wim Voortman met u op zoek naar de Amerikanen in de Hortus. Van wierookceder tot Liriodendron, van orchideeën tot cacao.
Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree. Aanmelden niet nodig; voordeliger met e-ticket.

Lees meer

Zondagwandeling Bomen in de winter, start 11.00 uur!

Juist in de winter laten bomen zich goed zien: de fijne takjes van de Zelkova, de dikke kleverige knoppen van de kastanje, u kunt ze vandaag goed bekijken. Theo Houthoff vertelt over het onderhoud van de monumentale bomen, wijst u op bijzonderheden en vertelt hun geschiedenis.
Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree. Aanmelden niet nodig; voordeliger met e-ticket.

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen: Takken en knoppen

Workshop door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Aan een winterse twijg is veel te ontdekken. Vandaag bestudeert u een aantal takken, en leert u de kenmerken helder weer te geven.
Foto: knop Davidia involucrata, Art Vogel

Lees meer

Lezing Evolutie en verspreiding van planten

De Wintertuin van de Hortus is vernieuwd en uitgebreid met een extra luchtbrug. Hier vindt u meer informatie over planten die vroeg in de evolutie ontstonden. Lezing over de wereldwijde verspreiding van planten: niches, evolutie en evolueerbaarheid. Wat weten we van de verspreiding van planten? Van weiland naar heuvel, van water naar land, van continent naar continent - ter land, zee, en in de lucht? Hoe kwamen de eerste planten het land op vanuit het water - en waarom? Waarom doen planten die hier maar mondjesmaat groeien, het elders veel beter? Deze vragen en nog veel meer worden beantwoord door paleontoloog Yanell Braumuller.
Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree. Van 14.30-15.30 uur. Graag aanmelden.
Illustratie: Stephan Timmers

Lees meer

Zondagwandeling: Overlevers in de Hortus, start 11.00 uur!

Hoe doorstaan planten bedreigingen waar ze niet voor weg kunnen lopen, van bijtende winterkou tot knagende dino's? Ga met de rondleider op zoek naar weerbare planten.
Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree. Aanmelden niet nodig; voordeliger met e-ticket. Rondleider is Hortusimker Fred Weber.
Foto: Cunie Sleijpen


Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen