Vorige pagina

Alle activiteiten op een rij.

Bestrating voorterrein Hortus

Er zijn stratenmakers begonnen aan een mooie, goed beloopbare bestrating van het voorterrein van de Hortus. Fijn voor mensen met kinderwagens, rollators en andere zaken met wieltjes. Tot 24 december wordt er gewerkt. Er ligt materiaal naast de Oranjerie en het pad langs het terras is niet beschikbaar. De alternatieve looproute voor passanten en bezoekers is aangegeven.

Lees meer

Rijngloed

De Hortus is deze winter onderdeel van het van Rijngloed, een kunstzinnig en sociaal project van kunstenaarscollectief Fields of Wonder. Van 20 t/m 30 december 2019 staan er twee kunstzinnige lichtbakens in de Hortus, die in het donker vanaf de Witte Singel te bewonderen zijn. Het werk 'Corner' is van Loes Schakenbos en 'Magisch Groen' (15 tal groene verlichte gieters) van Fields of Wonder.

Lees meer

Zondagwandeling Bomen in de winter, start 11.00 uur!

Juist in de winter laten bomen zich goed zien: de fijne takjes van de Zelkova, de dikke kleverige knoppen van de kastanje, u kunt ze vandaag goed bekijken. Theo Houthoff vertelt over het onderhoud van de monumentale bomen, wijst u op bijzonderheden en vertelt hun geschiedenis.
Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree. Aanmelden niet nodig; voordeliger met e-ticket.

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen: Takken en knoppen VOL

Workshop door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Aan een winterse twijg is veel te ontdekken. Vandaag bestudeert u een aantal takken, en leert u de kenmerken helder weer te geven.
Foto: knop Davidia involucrata, Art Vogel

Lees meer

Lezing Evolutie en verspreiding van planten

De Wintertuin van de Hortus is vernieuwd en uitgebreid met een extra luchtbrug. Hier vindt u meer informatie over planten die vroeg in de evolutie ontstonden. Lezing over de wereldwijde verspreiding van planten: niches, evolutie en evolueerbaarheid. Wat weten we van de verspreiding van planten? Van weiland naar heuvel, van water naar land, van continent naar continent - ter land, zee, en in de lucht? Hoe kwamen de eerste planten het land op vanuit het water - en waarom? Waarom doen planten die hier maar mondjesmaat groeien, het elders veel beter? Deze vragen en nog veel meer worden beantwoord door paleontoloog Yanell Braumuller.
Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree. Van 14.30-15.30 uur. Graag aanmelden.
Illustratie: Stephan Timmers

Lees meer

Zondagwandeling: Overlevers in de Hortus, start 11.00 uur!

Hoe doorstaan planten bedreigingen waar ze niet voor weg kunnen lopen, van bijtende winterkou tot knagende dino's? Ga met de rondleider op zoek naar weerbare planten.
Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree. Aanmelden niet nodig; voordeliger met e-ticket. Rondleider is Hortusimker Fred Weber.
Foto: Cunie Sleijpen


Lees meer

Rondleiding in Nederlandse Gebarentaal

Genieten van de plantencollectie van de Hortus gaat het beste in uw eigen taal. Daarom werkt de Hortus botanicus Leiden samen met Wat Telt! om rondleidingen voor doven en slechthorenden aan te bieden. Onze dovenrondleider geeft een rondleiding in Nederlandse Gebarentaal langs de hoogtepunten van de Hortus.

Lees meer

Wintercursus botanisch tekenen

Vijfdaagse cursus botanisch tekenen door Anita Walsmit Sachs.
In deze 5 dagen starten we met natuurgetrouw tekenen en uitwerken van planten of delen daarvan in zwart/wit. De uitwerking van de tekening is naar keuze in potlood, inkt of aquarel. Kleurenleer, techniek en compositie komen in deze cursus aan de orde.
De begeleiding is zoveel mogelijk op individuele basis, maar enige tekenvaardigheid is een vereiste voor deze cursus.

Illustratie: Cyclamen, aquarel Anita Walsmit Sachs

Lees meer

Fotoworkshop Oerplanten

Biologiedocent en groenfotograaf Hans Clauzing laat u de 'oerplanten' in de Leidse Hortus zien, en toont u hoe u ze naar uw eigen smaak kunt vastleggen. Vanaf de nieuwe loopbrug kunt u de planten binnen voor de lens krijgen, bij mooi weer is er buiten ook veel moois te zien. Van 10.30-14.00 uur. Na de workshop kunt u zonder extra kosten deelnemen aan de lezing door prof. Isabel van Waveren om 14.30 uur, wel aanmelden.
Van Deelname € 42,50 plus entree inclusief koffie/thee en iets lekkers, aanmelden via de website van Hans Clauzing.
Foto Hans Clauzing

Lees meer

Lezing: Planten, koolstof, en meteorietenregens

In den beginne was de Aarde woest en ledig... vandaag vertelt paleobotanica Isabel van Waveren over haar onderzoek naar het ontstaan van de eerste bodems, aan de hand waarvan de planten het land konden koloniseren, en hoe het ter aarde storten van meteorieten en kometen onze wereldwijde ecologie heeft geschapen en beïnvloed.
De koolstofcyclus die honderden miljoenen jaren geleden voor het eerst ontstond is de reden dat we in de éénentwintigste eeuw méér bomen moeten planten - waarom en hoe?
Van 14.30-15.30 uur.
Deelname € 4,- plus entree, met e-ticket € 2,50 plus entree. Graag aanmelden.
Foto: Wollemi pine, afbeelding Rob van Es.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen