Vorige pagina

Alle activiteiten op een rij.

Workshop wetenschappelijk tekenen ‘Rijst en grasachtigen’ [VOL]

Deze workshop is vol. U kunt zich hiervoor niet meer aanmelden! Door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Vandaag worden rijst en andere grasachtigen bestudeerd, u werkt deels met herbariummateriaal. Deelname € 75 per cursusdag; Studenten kunnen kosteloos deelnemen op vertoon van een geldige collegekaart, wel aanmelden. Van 10.30-15.00 uur.

Illustratie Esmée Winkel

Lees meer

Hortus wintercollege ‘Eetbaar Herbarium’ VOL

Door hoofd collectie botanie Christel Schollaardt
In het herbarium sluimeren allerlei planten, soms al honderden jaren. Planten uit alle windstreken, zorgvuldig verzameld en gedroogd. Een aantal ervan is voorvader van belangrijke voedingsgewassen. Christel Schollaardt - auteur, hobbykok en hoofd collectie botanie - vertelt welke geheimen er te vinden zijn tussen dit herbariummateriaal, en waarom dit herbarium zo belangrijk is. Deelname is niet meer mogelijk, het college is VOL.

Lees meer

Dagcursus ‘Ondergronds gezwam in de Hortus’

Marc Siepman geeft deze dagcursus over de bijzondere eigenschappen van de bodem onder een voedselbos. Deelname is gratis na aanmelding, donaties zijn welkom. Aanvang 10.00 uur, lunchpauze 13.00 uur, einde 15.30 uur.
De afgelopen jaren neemt de interesse in voedselbossen, voedselbosranden en eetbare sier- of bostuinen een enorme vlucht. Sommigen spreken van een hype, maar volgens Marc is de tijd er rijp voor. Hoe dan ook komen er steeds weer nieuwe voedselbossen bij en is er een roep om meer kennis op dit gebied.Een gezond voedselbos is zeer goed bestand tegen extreem weer, maar daarvoor is een gezonde bodem doorslaggevend.

Lees meer

Zondagwandeling Overwinteren in de Hortus

Het is nog volop winter maar zachtjesaan gaan we naar de lente toe. Hoe doorstaan de planten in de Hortus de koude en donkere maanden, om straks weer uit te barsten in groei en bloei?
Hanneke Jelles wijst u het sluimerende leven in de winterse tuin. Start 12.00 uur, deelname € 1,50 plus entree, aanmelden niet nodig.

Lees meer

Start voorjaarsreeks Museum Jeugd Universiteit

De voorjaarscolleges van de Museum Jeugd Universiteit hebben planten en eten als onderwerp. De serie van vier colleges is bedoeld voor kinderen van tussen de 8 en 12 jaar. In de Hortus krijgen ze een hoorcollege van een half uur, en daarna gaan ze zelf aan het werk. Vandaag gaat het over ‘Eten uit het tropenbos’.


Lees meer

Wintercursus botanisch tekenen door Anita Walsmit Sachs

In deze 4 dagen starten we met natuurgetrouw tekenen en uitwerken van planten of delen daarvan in zwart/wit. De uitwerking van de tekening is naar keuze in potlood, inkt of aquarel. Kleurenleer, techniek en compositie komen in deze cursus aan de orde. De begeleiding is zoveel mogelijk op individuele basis, maar enige tekenvaardigheid is een vereiste voor deze cursus.
Het aantal deelnemers ligt rond de 14 personen, graag aanmelden.
Deelname € 275,- incl. 21% BTW en excl. materiaal.

Lees meer

Fotocursus Winterlicht

Fotograaf en biologiedocent Hans Clauzing geeft u kort instructie en daarna gaat u zelf aan het werk. In de winter is het buiten vaak prachtig, maar het licht is schaars. Hoe vang je de tintelende sfeer van een winterse dag, hoe maak je een stralende foto in de schemerige tropische kassen? Deelname €42,50 plus entree, Inclusief koffie/thee en wat lekkers. Van 10.00 - 14.00 uur.Lees meer

Workshop wetenschappelijk tekenen ‘Tropisch fruit’  VOL

Door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Vandaag gaat de aandacht uit naar tropisch fruit. Deelname € 75 per cursusdag; Studenten kunnen kosteloos deelnemen op vertoon van een geldige collegekaart, wel aanmelden. Tijd: 10:30 - 15:00 uur.
Deze workshop is VOL, inschrijving is niet meer mogelijk.

Foto Art Vogel

Lees meer

Hortus wintercollege over de Romeinse keuken

Door Ellis Grootveld
In 2018 besteedt de Hortus extra aandacht aan eetbare planten, in het kader van het Horizon 2002 project Big Picnic. Ellis Grootveld was betrokken bij de twee historische tuinen die samen met archeologen en een kunstenares in Park Matilo zijn aangelegd. Bij de Romeinse tuin publiceerde ze een allerliefst boekje, dat laat zien wat er in de loop van het seizoen in de tuin te vinden is en wat de Romeinen daarmee kookten. Het seizoen begint in februari, kom dus vandaag luisteren en geniet het hele jaar van de Romeinse keuken en de tuinen in Park Matilo. Van 14.30-16.00 uur, deelname € 1,50 plus entree, graag aanmelden.

Lees meer

Zondagwandeling De eerste voorjaarsbloeiers

Of de winter nu zacht of streng is geweest, oud-hortulana Carla Teune heeft al de eerste voorjaarsbloeiers ontdekt. Misschien zijn er al winterakonieten of bloeien er bijzondere sneeuwklokjes, of misschien ruikt u de zoete geur van het meloenboompje dat de allervroegste bijen probeert te lokken. Aanvang 12.00 uur, deelname € 1,50 plus entree, aanmelden niet nodig.

Lees meer

Workshop wetenschappelijk tekenen Uien en andere bolgewassen VOL

Door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Vandaag worden uien en andere bolgewassen bestudeerd. Deelname € 75 per cursusdag; Studenten kunnen kosteloos deelnemen op vertoon van een geldige collegekaart, wel aanmelden. Deze workshop is VOL, inschrijving is niet meer mogelijk.Lees meer

Hortus Wintercollege ‘De tuin als lab- onderzoek naar een drinkbare orchidee’

Kaschef Rogier van Vugt is betrokken bij onderzoek om een alternatief te vinden voor het uit het wild verzamelen van een orchidee, waar een koffie-achtig drankje uit bereid wordt. Het zou heel mooi zijn als zichtbaar gemaakt kon worden of de koffiedrank gemaakt is van gekweekte orchideeën, of van uit het wild geroofde exemplaren.
Van 14.30-16.00 uur. Deelname € 1,50 plus entree, graag aanmelden.
Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen