Vorige pagina

Voor het VO heeft de Hortus een speciale les ontwikkeld over geuren.

en leerling komt elke dag in zijn of haar leven planten tegen – in voedsel, als ornament op een hippe fietstas, in de deodorant die hordes smachtende meisjes aantrekt volgens de commercials. De leerlingen maken een wandeling door de kassen van de Hortus, waarbij gekeken wordt naar de functie van geur in de bloemenwereld en het gebruik van plantengeuren in producten. Daarna maken de leerlingen in een workshop een eigen, zelf ontwikkelde geurlijn.

De les laat zien dat geur functie heeft, zowel in de mensen- als plantenwereld. Geur maakt alert op gevaar (denk aan brand of bederf), geur verleidt (om een partner te vinden of om een product te kopen), geur vertelt een verhaal over cultuur (de parfumeur in het Marokkaanse stadsleven, rozenwater in Turks fruit, geparfumeerd water bij het Hindoestaanse Holi-feest, haring- en hutspotgeur tijdens de viering van Leidens Ontzet). In de plantenwereld is geur, samen met kleur, de Grote Verleider. Insecten worden ermee als stuifmeelkoerier gebruikt of in de val van een vleesetende plant gelokt.

De les is geschikt voor de onderbouw van het vmbo.
De les sluit aan op de basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte en gemengde leerweg.
De les is zeer geschikt voor de sectoren Zorg en welzijn en Landbouw
De les sluit aan bij de kerndoelen D: Mens en natuur en E: Mens en maatschappij.

Belangrijk

  • De les kan altijd door gaan, ook bij regen. Dan worden de kassen en binnenruimtes gebruikt.
  • Per tien leerlingen één begeleider.
  • Deze les is ook geschikt voor het speciaal onderwijs. Neem in dat geval wel even contact op met de Cultuureducatiegroep om het bezoek te bespreken.
  • Maximaal aantal leerlingen: 20
  • Aantal begeleiders: 2
Bij ons leer je de wereld kennen