Vorige pagina

De Hortus krijgt regelmatig de vraag welke app het meest geschikt is om stoepplantjes mee te determineren. Een groep Honours studenten van de Universiteit Leiden deed hier onderzoek naar, onder leiding van Hortus-prefect Paul Keßler. Hieronder een verslag van hun eindpresentatie, genoteerd door PhD-kandidaat Nienke Beets.
Foto Simone Both

Globale conclusie: de apps zijn steeds 'in beweging', dan wordt de ene verbeterd, dan weer de ander. Er is niet één app die er met kop en schouders bovenuit steekt. Wel is het haast een wonder - soms maak je een foto van een onbekende plant, richt later je app op die foto, en ook dan komt de app eruit.

Controleer altijd wat de app als uitslag geeft aan de hand van een flora, details over beharing e.d. zijn niet altijd op een foto te zien.

Presentatie onderzoek
Honours studenten Danique van Os, Max Janssen, Nienke Prins en Bernadette Bruinstroop aan Universiteit Leiden deden in de zomer van 2020 aonderzoek naar de vele plant identificatie apps. Met deze apps maak je een foto van een plant die u niet kent, de app identificeert de plant voor u. Deze apps zijn ook bruikbaar voor algemeen publiek in tegenstelling tot ingewikkelde maar ook uitgebreide en accurate botanische sleutels met termen als dubbel veerdelige bladeren of lancetvormige vruchtkleppen.

De apps vergelijken uw foto met een grote database van planten foto’s en vinden met behulp van artificiële intelligentie (AI) de beste match voor uw foto en zo ook een identificatie. Uit de vele beschikbare apps zijn er negen geselecteerd voor het onderzoek. Deze negen gratis toegankelijke apps zijn getest op juiste identificatie van de plant, privacy, gebruiksvriendelijkheid en het nakomen van gemaakte beloftes. Hiervoor hebben de studenten 110 plantenfoto’s van vrijwillige Hortus-fotograaf Jan Meijvogel gebruikt en hebben zelf met eigen telefoon foto’s in en buiten de hortus gemaakt. Ze hebben voor elke categorie criteria opgesteld en een puntensysteem ontwikkeld om te bepalen welke app het beste is.

Uit de resultaten komt helaas geen enorme koploper maar er zijn sterke adviezen uit voortgekomen. PictureThis is allround de beste betaalde app voor plant identificatie, de gratis versie vraagt helaas regelmatig of u toch echt niet de betaalde versie wil aanschaffen. De beste gratis allround app is LeafSnap. Als u uw privacy en gebruiksvriendelijkheid erg belangrijk vindt is Nature ID de beste keuze. Als u de beste identificatie het belangrijkst vindt en matige gebruiksvriendelijkheid niet erg vindt is PlantNet aan te raden. Deze apps liggen qua score allemaal zeer dichtbij elkaar dus als u een keuze moet maken kies dan vooral degene die u het best bevalt. PictureThis wordt al een half jaar met veel plezier door onze communicatiemedewerker Mathilde gebruikt. Het is waarschijnlijk dat er nog veel ontwikkelingen zullen komen op het gebied van identificatie apps. De toekomst zal uitwijzen welke zich zal ontwikkelen als koploper of dat ze harmonieus naast elkaar blijven bestaan.

Bij ons leer je de wereld kennen