Vorige pagina

Hoe vaak lopen we niet achteloos langs stoepplantjes, we zien ze niet eens. Maar ze zijn ook bewoners van de stad of het dorp waar we wonen. Ze zijn al heel lang onder ons en hoewel ze een onopvallend bestaan leiden - het zijn taaie rakkers. En ze zijn belangrijk!

Stoepplantjes

Stoepplantjes zijn belangrijk
In een stad van alleen maar steen, zonder groen, wordt het in de zomer erg heet. Regenwater kan niet goed weglopen en insecten vinden er weinig te eten. Het is fijn als mensen tuinen maken maar de wilde plantjes, die vanzelf in de stad groeien, zijn minstens even belangrijk voor de afkoeling en de biodiversiteit. Jammer genoeg vinden de meeste mensen het erg slordig staan, al dat 'onkruid' dat zomaar vanzelf groeit.

Soms staan die wilde plantjes in de weg, maar vaak niet. Dan is het fijn als ze blijven staan.
Als mensen meer van plantjes weten en ze beter bekijken gaan ze ze leuk vinden, denken de mensen van de Hortus. En dan mag er vast meer blijven groeien.
Maar - wat groeit er eigenlijk, is het waar dat daar allerlei beestjes van leven, kunnen die stoepplantjes goed tegen het veranderende klimaat? Heel veel vragen waar jij bij kunt helpen!
Om te beginnen, hebben alle mensen samen heel veel ogen, en die kunnen samen goed kijken welke planten waar staan. Als iedereen z'n kleine stukje onderzoekt, weten we al gauw van de hele stad en misschien wel van het hele land welke plantjes waar groeien.

Wat nou zo leuk aan stoepplantjes is: je mag ze echt onderzoeken. Het zijn maar 'onkruidjes', dus als je er eens eentje plukt voor een proefje, of je verzamelt zaadjes, is dat prima. Je kunt er allerlei leuke dingen mee doen.  En handen wassen achteraf, je weet nooit of er een hondje geplast heeft.

Let op: als je een proefstukje van 1 bij 2 meter hebt (zie bij Onderzoek) pluk je natuurlijk niet in je proefstukje!

Wat is er allemaal te beleven met stoepplantjes?
Klik hier voor informatie over allerlei stoepplantjes
Klik hier om een poster met afbeeldingen van 52 stoepplantjes te downloaden. Deze poster is niet bedoeld voor determinatie, maar om af te vinken welke stoepplantjes je gevonden hebt. Er is voor elke week van het jaar een stoepplantje, het stoepplantje van de week. In de toekomst komen er op deze site ook aktiviteiten bij het stoepplantje van de week. De poster is in gedrukte vorm te bestellen via Hortus at Home, klik hier. Er is een makkelijker printbare versie van de poster, verdeeld over de 12 maanden, zie de volgende regel.
Klik hier voor de printbare poster met stoepplantjes per maand
Klik hier voor allerlei leuke proefjes, inclusief een zoektocht in Leiden in het Singelpark
Klik hier voor echt onderzoek
Klik hier voor kleurplaten
Bij uitgeverij Little Vagebond verscheen een gratis downloadbare stoepplantjeskaart voor kinderen t/m/ 7 jaar. Kijk hier.

Volg hier het nieuws over stoepplantjes

Volg Stoepplantjes ook op social media!
Voor foto's, tips, weetjes en om in contact te komen met andere stoepplantjesliefhebbers!
Twitter
Instagram
Facebook

 

 

 

Bij ons leer je de wereld kennen