Vorige pagina

Stoepplantjesonderzoek

Zijn de plantjes die nu op de stoep groeien dezelfde soorten als 20 jaar geleden? En zullen dezelfde soorten er over twee jaar nog staan? Help onderzoekers van de Leidse Hortus om dat soort vragen te beantwoorden door een stukje stoep te onderzoeken!

Hoe lang duurt het:
Je hebt zo'n tien minuten nodig om een stukje stoep uit te kiezen, en nog eens tien minuten om te onderzoeken wat voor plantjes er staan. Het hoeft niet, maar het is het leukst als je dat elke maand doet, zolang je zin hebt, en voor steeds hetzelfde stukje stoep. Maar één keer meedoen is ook leuk.
Stoepplantjes bloeien het hele jaar!

Wat heb je nodig:

  • Rolmaat of meetlint
  • Stoepkrijt
  • Pen en papier om notities en schetsen te maken
  • Een formulier dat je binnenkort  hier kunt downloaden
  • Een mobiele telefoon om de GPS-coördinaten te vinden en foto’s te maken

Wat moet je doen:
Kies een stuk stoep uit waar stoepplantjes groeien. Vaak groeien stoepplantjes langs muren of aan de voet van lantaarnpalen.

Meet een stuk stoep af van twee meter lang en één meter breed. Staan er veel plantjes langs de muur? Meet dan twee meter parallel aan de muur, en één meter haaks op de muur (zie afbeelding hieronder, klik hierop om te vergroten). Teken met stoepkrijt het vak waarin je plantjes gaat onderzoeken. Maak een foto van het stukje stoep, zodat je later nog precies weet waar het is.

Ga in je onderzoeksvak staan en kijk op je mobiele telefoon wat de GPS-coördinaten van je locatie zijn. Schrijf die op.

Nu is het tijd om de planten te onderzoeken! Schrijf precies op welke plantensoorten je ziet, hoeveel, en of ze bloeien. Je kan het geprinte formulier (link) meenemen om in te vullen. Download de Leidse Singelparkkaart met stoepplantjes onderaan deze pagina of gebruik identificatieapps zoals plantnet, plantsnap of obsidentify.

Stuur thuis je resultaten in via het online formulier.

Houd de site en Facebook in de gaten voor updates en resultaten van je mede-onderzoekers!

Leuk als je ook foto's kunt maken, je kunt ze delen op Facebook of mailen naar educatie@hortus.leidenuniv.nl. Zet er als je mailt bij: 'deze stoepplantjesfoto mogen jullie gebruiken', of, wat je vraag erover is.

Stoepplantjes zijn belangrijk
In een stad van alleen maar steen, zonder groen, wordt het in de zomer erg heet. Regenwater kan niet goed weglopen en insecten vinden er weinig te eten. Het is fijn als mensen tuinen maken maar de wilde plantjes, die vanzelf in de stad groeien, zijn minstens even belangrijk voor de afkoeling en de biodiversiteit. Jammer genoeg vinden de meeste mensen het erg slordig staan, al dat 'onkruid' dat zomaar vanzelf groeit.

Soms staan die wilde plantjes in de weg, maar vaak niet. Dan is het fijn als ze blijven staan.
Als mensen meer van plantjes weten en ze beter bekijken gaan ze ze leuk vinden, denken de mensen van de Hortus. En dan mag er vast meer blijven groeien.
Maar - wat groeit er eigenlijk, is het waar dat daar allerlei beestjes van leven, kunnen die stoepplantjes goed tegen het veranderende klimaat? Heel veel vragen waar jij bij kunt helpen!
Om te beginnen, hebben alle mensen samen heel veel ogen, en die kunnen samen goed kijken welke planten waar staan. Als iedereen z'n kleine stukje onderzoekt, weten we al gauw van de hele stad en misschien wel van het hele land welke plantjes waar groeien.

Wat nou zo leuk aan stoepplantjes is: je mag ze echt onderzoeken. Het zijn maar 'onkruidjes', dus als je er eens eentje plukt voor een proefje, of je verzamelt zaadjes, is dat prima. Je kunt er allerlei leuke dingen mee doen. Niet in je proefstukje plukken natuurlijk! En handen wassen achteraf, je weet nooit of er een hondje geplast heeft.

Bij ons leer je de wereld kennen