Vorige pagina

BGCI lanceert rapport ‘State of the World’s Trees’

Op 1 september heeft Botanic Gardens Conservation International (BGCI) een belangrijk rapport gepubliceerd over de toestand van de bomen in de wereld. Het rapport, waarin de werkzaamheden van de Global Tree Assessment (GTA) zijn gebundeld, is de bekroning van vijf jaar onderzoek naar de belangrijkste hiaten in de inspanningen voor het behoud van bomen. Het is een van de eerste evaluaties van 's werelds bedreigde bomen. 

Lees meer

EL CID-week 2021

Van 12 t/m 21 augustus vindt de jaarlijkse EL CID-week plaats.  Dit is het officiële introductieprogramma van de Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden. Tijdens de EL CID leren nieuwe studenten de stad, je studie en het studentenleven kennen. Daar hoort natuurlijk ook een bezoekje aan de Hortus bij!

Lees meer

Clusiuslezing Bostulp (Tulipa sylvestris)

Op dinsdagavond 21 september om 20.00 uur vindt de tweede lezing plaats in de reeks die georganiseerd wordt door de Vrienden van de Hortus en de Clusiusstichting samen. De bijeenkomst wordt gehouden in de Oranjerie. Onder het voorbehoud uiteraard dat tegen die tijd dit soort evenementen mogelijk is.

Lees meer

Zomerrondleiding 13:30 / Guided tour 4 PM

Elke donderdag in juli en augustus lopen onze ervaren rondleiders met u door de tuin. Geniet van hun verhaal, om 13.30 uur het Nederlands, om 16.00 uur in het Engels. Op aanmelding, koop een e-ticket. Kosten: e-ticket €4,- plus entree Hortus.

Every Thursday in July and August at 4 PM our experienced guides walk through the garden with you. Enjoy their stories outside, the monumental Hortus trees and summer flowering bulbs. Costs: e-ticket €4,- plus entrance fee.

Lees meer

Versoepelde coronamaatregelen in de Hortus

Vanaf 26 juni 2021 worden er weer een aantal coronamaatregelen versoepeld, ook in de Hortus. Drie belangrijke punten: bezoekers hoeven geen mondkapjes meer te dragen in de binnenruimtes, reserveren voor een bezoek is niet meer vereist en we mogen weer rondleidingen aan gaan bieden.

Lees meer

Extreem zeldzame paddenstoel in de tropische kassen van de Hortus botanicus Leiden

Door Hans Adema. Op 19 april 2021 kreeg ik van Jan Meijvogel (Hortusfotograaf, red.) een bericht dat er aardsterren stonden in een kuip in een Tropische Kas, het doorgangspad waar ook de wandelende takken leven. Er stonden vier volwassen exemplaren en drie bolletjes, het zogenaamde tulpenbolstadium, bij een Hibiscus-soort. De aardster was ontdekt door kasmedewerker Jaco Kruizinga die vervolgens Jan Meijvogel inseinde. Jan zag meteen dat het iets heel bijzonders was en meldde de vondst vervolgens aan mij.

Lees meer

Bacterie PhD

Stel je voor, je bent een bacterie en je hebt je prettig genesteld in de buurt van een Japanse boom. Maar daar nadert een bacteriofaag, een organisme dat leeft van smakelijke bacteriën zoals jij. Wat te doen? Een klein aantal bacteriën heeft hier waarschijnlijk een handig truukje voor uitgevonden: ze gooien hun celwand af. Vergelijk het met een agent die een weghollende dief grijpt, maar alleen z'n lege jas in handen heeft, de dief ontkomt.

Lees meer

De Dag van het Thuiswerken

Door de start van de coronacrisis werden bijna alle medewerkers van de Universiteit Leiden gedwongen om hun werkzaamheden thuis voor te zetten. Op 16 maart deden we dat alweer één jaar lang. Symbolisch is deze dag omgedoopt tot de "Dag van het thuiswerken”. Een mijlpaal die niet iedereen zal “vieren”, maar wel eentje die we niet zomaar voorbij willen laten gaan. Daarom heeft de Hortus een drietal Thuiswerktips opgesteld, om het thuiswerken wat op te fleuren.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen