Vorige pagina

Hartjesplant

Het herderstasje is een heel bekend plantje dat algemeen voorkomt in Nederland. Met de oorsprong in het Middellandse Zeegebied is het thuis in gematigd Eurazië tot in Noord-Afrika. In de loop der tijd is het door emigranten verder verspreid naar Noord- en Zuid-Amerika en zelfs naar Australië.

Uit een wortelrozet verrijst een bloemstengel met kleine witte bloemetjes. Het plantje is vooral gemakkelijk te herkennen aan de karakteristieke hartvormige vruchtjes, die er een groot deel van het jaar aan te vinden zijn. Het plantje bloeit, zet vrucht en kiemt namelijk meerdere keren per jaar.

Herderstasje wordt door diverse insecten bezocht, die voor bestuiving kunnen zorgen maar vaak vindt er zelfbestuiving plaats. Als de vruchtjes rijp zijn en beide kapjes hebben afgeworpen, worden de zaden door wind en regen verspreid vanaf het tussenschot waar ze aan vast zitten.

De naam herderstasje is een vertaling van de Latijnse naam Capsella bursa-pastoris, waarbij capsella en bursa slaan op de vorm van het vruchtje, dat lijkt op een tasje of beurs. Pastoris voegt daaraan toe dat het van een pastor ofwel herder is.

Herderstasje groeit vaak langs de weg en in voegen van stoepen en straatstenen. Daarnaast komt het veel voor op omgewerkte grond, onder andere tussen landbouwgewassen. Afhankelijk van de plek en de omstandigheden past het herderstasje zich gemakkelijk aan door in vorm en grootte te variëren. Dit noemt men de plasticiteit van een plantensoort.

De plant behoort tot de familie der kruisbloemigen evenals de vele ons bekende koolsoorten, bijvoorbeeld witte, rode en spitskool, radijs, waterkers, spruitjes en broccoli.
De jonge blaadjes van het herderstasje smaken naar het familielid waterkers.

Foto: André Biemans

Bronnen:
https://www.floravannederland.nl/planten/herderstasje
https://wilde-planten.nl/herderstasje.htm
https://nl.wikipedia.org/wiki/Herderstasje_(soort)
https://de.wikipedia.org/wiki/Gew%C3%B6hnliches_Hirtent%C3%A4schel

Bij ons leer je de wereld kennen