Vorige pagina

Een gevaarlijke varen

Heermoes behoort tot de paardenstaartenfamilie. Het is een sporenplant met een bijzondere bouw, die gekenmerkt wordt door geledingen in de stengels en de kransstandige zij-assen.De plant is te vinden in gematigde en koude streken op het noordelijk halfrond maar komt ook voor in zuidelijk Afrika. Heermoes behoort tot de plantengroep die in de tijd van de dinosauriërs het meest voorkwam.

Het is een plant die zich door een stelsel van ondergrondse wortelstokken goed kan handhaven op akkers, in bermen, langs spoorwegen en soms in loofbossen. In tuinen kan heermoes een ware plaag zijn omdat het heel moeilijk te verwijderen is en kan gaan domineren. Gras kan bijvoorbeeld niet kiemen in de buurt van heermoes.
In het voorjaar ontspruiten er eerst fertiele stengels met daarop sporenaren en vervolgens verschijnen de infertiele bladgroen houdende stengels. De plant verspreid zich zowel via vertakkende wortelstokken als door middel van sporen.

Heermoes kan vergiftigingsverschijnselen geven bij paarden in geval ze er dagelijks veel van eten. Het leidt dan tot zenuwafwijkingen en een wankele achterhand.
Voor de mens kan heermoes ook giftig zijn maar in de fytotherapie en homeopathie wordt het als geneesmiddel gebruikt. Het bevat tevens mineralen en vitaminen.

Bronnen:

https://www.floravannederland.nl/planten/heermoes
https://nl.wikipedia.org/wiki/Heermoes

Bij ons leer je de wereld kennen