Vorige pagina

Goeiige voetveeg

De Grote weegbree is hier een zeer algemeen voorkomende plant. Hij was van oorsprong inheems in Europa en is door kolonisten in Amerika terecht gekomen, waar hij zich volop heeft verspreid. Inmiddels is deze plant wereldwijd te vinden.
Hij is goed te herkennen aan de wortelrozet met forse ellipsvormige tot ronde bladeren, die opvallende parallel lopende nerven hebben. Uit de rozet rijst een bloeistengel op met een aar waaraan hele kleine bruinige bloemetjes met witte helmdraden en roodachtige helmknoppen verschijnen. De onooglijke bloemetjes hoeven geen insecten te lokken want ze worden door de wind bestoven. De zaden worden plakkerig als ze nat zijn. Ze kleven daardoor bijvoorbeeld aan langslopende dieren, aan schoenzolen en fiets- of autobanden en worden zo naar nieuwe groeiplekken getransporteerd.

De plant is aan te treffen op vochtige voedselrijke bodem en op plaatsen die veel betreden worden zoals in bermen en grasland maar ook langs en op straten, stoepen en zelfs asfalt. De grote weegbree is dan ook een echte tredplant, die ertegen kan om veel te worden belopen of overreden!
De grote weegbree staat verder bekend om zijn heilzame eigenschappen. Het sap van een blad is bijvoorbeeld goed tegen huidirritatie na aanraking met brandnetels. Ook zou het bloedstelpend en wondhelend zijn. Met de aren vol zaadjes kun je sommige kooivogels een plezier doen.

Bronnen:

https://www.floravannederland.nl/planten/grote_weegbree
https://nl.wikipedia.org/wiki/Grote_weegbree

 

Bij ons leer je de wereld kennen