Vorige pagina

De Leidse Sterrewacht is het oudste nog bestaande universitaire observatorium ter wereld. Na een grote restauratie in 2011 is de Sterrewacht weer teruggebracht in de staat van voor 1924. Sinds 1633 gebruikt de Universiteit Leiden de verschillende ruimtes voor onderwijs aan studenten. tegenwoordig blinken de vernieuwde zinken koepels weer in het zonlicht. Studenten Sterrenkunde volgen hier hun practicumonderwijs.

Sterrewacht

Onderin het gebouw is een bezoekerscentrum ingericht met een permanente tentoonstelling over Sterrenkunde. Deze ruimte is vrij toegankelijk voor de bezoekers van de Hortus. 

Sinds 13 april 2019, na een uitgebreide verbouwing, is de tentoonstelling 'Van aarde tot oerknal' te zien. De tentoonstelling loopt nog tot 29 december 2019. Meer informatie.

Openingstijden

Het bezoekerscentrum is in het weekend geopend van 10.00-18.00 uur (in de winter tot 16.00 uur). U vindt de Sterrewacht aan de Singelkant, ongeveer tien minuten lopen vanaf de Hortusentree. 

LET OP: in verband met een tentoonstellingswissel is het bezoekerscentrum gesloten in de volgende weekenden:
1-2 februari 2020
8-9 februari 2020

Vanaf 15 februari 2020 is de fototentoonstelling 'Living in the shadow of radio telescopes and the Drake Equation' te bezoeken.

De Hortus en het bezoekerscentrum van de Sterrewacht zijn gesloten van 24 december t/m 2 januari (kerstvakantie). Zie voor andere speciale openingstijden en sluitingen deze pagina.

Rondleidingen

Instaprondleidingen zijn om 11.30, 13.00 en 14.30 uur. Rondleidingen voor jeugd t/m 18 jaar zijn gratis, voor studenten €2 en voor volwassenen €4. Houdt u rekening met een wandeling van 10 minuten van de ingang van de Hortus naar het bezoekerscentrum.

Voor meer informatie over kijkdagen en openstellingen van de koepels kunt u de website van de Leidse Sterrewacht bezoeken. Hier kunt u ook meer informatie vinden over de geschiedenis en de telescopen.

De Oude Sterrewacht verwelkomt u graag op de jaarlijkse open dag of op de sterrenkijkdagen. Raadpleeg hiervoor de website van de Sterrewacht.

Website Sterrewacht
Bij ons leer je de wereld kennen