Vorige pagina

De Leidse Sterrewacht is het oudste nog bestaande universitaire observatorium ter wereld. Na een grote restauratie in 2011 is de Sterrewacht weer teruggebracht in de staat van voor 1924. Sinds 1633 gebruikt de Universiteit Leiden de verschillende ruimtes voor onderwijs aan studenten. Tegenwoordig blinken de vernieuwde zinken koepels weer in het zonlicht. Studenten Sterrenkunde volgen hier hun practicumonderwijs.

Sterrewacht

Onderin het gebouw is een bezoekerscentrum ingericht met een permanente tentoonstelling over Sterrenkunde. Deze ruimte is vrij toegankelijk voor de bezoekers van de Hortus. 

Openingstijden

Het bezoekerscentrum is in het weekend geopend van 10.00-18.00 uur (in de winter tot 16.00 uur). U vindt de Sterrewacht aan de Singelkant, ongeveer tien minuten lopen vanaf de Hortusentree. 

De Hortus en het bezoekerscentrum van de Sterrewacht zijn gesloten van 24 december t/m 2 januari (kerstvakantie). Zie voor andere speciale openingstijden en sluitingen deze pagina.

Rondleidingen

In verband met maatregelen rondom het Coronavirus worden er momenteel geen inlooprondleidingen georganiseerd. Het is wel mogelijk een privérondleiding aan te vragen voor maximaal drie personen. Raadpleeg de website van de Sterrewacht voor meer informatie.

Voor meer informatie over kijkdagen en openstellingen van de koepels kunt u de website van de Leidse Sterrewacht bezoeken. Hier kunt u ook meer informatie vinden over de geschiedenis en de telescopen.

De Oude Sterrewacht verwelkomt u graag op de jaarlijkse open dag of op de sterrenkijkdagen. Raadpleeg hiervoor de website van de Sterrewacht.

Website Sterrewacht
Bij ons leer je de wereld kennen