Vorige pagina

Het Horizon 2020 project Big Picnic is een driejarig project waarin voedselzekerheid en wetenschapswijsheid centraal staan. Met behulp van co-creatie wordt een reeks activiteiten uitgevoerd. Momenteel is al een serie Science café’s gestart. Volgend jaar is voedsel het hoofdthema in de programmering.

Samenwerking

Big Picnic is een internationaal project waar 19 instellingen uit 13 landen aan meedoen. Elke organisatie legt de accenten anders, op grond van onderzoek met hulp van co-creatie technieken. Het driejarige project loopt sinds juni 2016.
In Nederland is Leiden de enige aangesloten partner, maar de Leidse Hortus heeft collega’s uit andere botanische tuinen gevraagd om samen op te trekken. Daar hebben negen andere tuinen gehoor aan gegeven. Bovendien organiseert het Boomkwekerijmuseum in Boskoop naar aanleiding van dit project een tentoonstelling over Voedselbos.

Wat mag u verwachten

Als alle plannen doorgaan komt er in de Leidse Hortus een tentoonstelling en allerlei activiteiten, zijn we aanwezig bij allerlei evenementen om ook niet-Hortusbezoekers te bereiken. Elders in Nederland wordt in nog acht tuinen en het Boomkwekerijmuseum aandacht aan het onderwerp besteed, elk legt eigen accenten op grond van de mogelijkheden en specialiteiten. Er zijn plannen voor een spel, voor samenwerking met de auteur van een boek over planten en hun inhoudsstoffen, voor een bakwedstrijd, een tweede receptenboekje, voor samenwerking op educatief gebied. Najaar 2017 vindt u hier meer informatie over op deze website. Schrijf u in voor de Big Picnic nieuwsbrief (stuur een mailtje aan educatie@hortus.leidenuniv.nl o.v.v. ‘Big Picnic Nieuwsbrief’), dan blijft u op de hoogte van de vorderingen.

Achtergrond

De Hortus botanicus en de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden zijn vanaf juni 2016 onderdeel van het Big Picnic Project, een Europees project waarbij botanische tuinen in Europa en Uganda een centrale rol spelen bij de problematiek rondom voedselveiligheid.
Vanwege de groeiende wereldbevolking en het feit dat gewassen steeds eenzijdiger worden, is gezond en voedzaam eten een speerpunt. Vanaf 2016 tot en met 2018 krijgt de Hortus botanicus een Europese subsidie van €164.000 om evenementen en tentoonstellingen te organiseren om het Nederlandse publiek bewust te maken van de noodzaak rondom veilig voedsel.  Samen met Waag Society uit Amsterdam is de Hortus het enige Nederlandse gehonoreerde instituut.

Horizon 2020

Met Horizon 2020 willen de Europese Commissie en de Nederlandse overheid wetenschap en innovatie stimuleren in het bedrijfsleven en de academische wereld. Daarnaast willen zij het bedrijfsleven en de academische wereld uitdagen om samen oplossingen te bedenken voor maatschappelijke vraagstukken die in heel Europa spelen. Bijvoorbeeld voor klimaatverandering, vergrijzing, betaalbare duurzame energie en voedselveiligheid.

 

Bij ons leer je de wereld kennen