Vorige pagina

Peper bestaat in allerlei vormen, maar de belangrijkste zijn de peperplant (Piper nigrum), een tropische klimmer waarvan de bekende peperkorrels de vruchten zijn, en de paprika (Capsicum annuum), uit subtropisch Amerika, waarvan sommige vormen hun scherpe smaak ontlenen aan een andere scherpe alkaloïde, cap saïcine.

De peperplant komt oorspronkelijk uit Zuid-India en is de meest gebruikte specerij, van enorme economische betekenis en met een blijvende invloed op de geschiedenis. Het gebruik van gemalen peper zou door de Europeanen in China zijn geïntroduceerd. De scherpe smaak en geur worden veroorzaakt door het alkaloïde piperidine. Zwarte peperkorrels zijn de gekookte en gedroogde onrijpe vruchten, groene peperkorrels zijn de gedroogde onrijpe vruchten, en witte peperkorrels zijn de rijpe zaden. De bladeren zijn min of meer hartvormig en puntig, de kleine witte bloemetjes hangen in lange trossen. De vruchten worden als Hujiao (胡椒) in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt tegen voedselvergiftiging, braken, cholera en dysenterie. 
 

Bij ons leer je de wereld kennen