Vorige pagina

Deze pioenroos, vroeger bekend onder de naam Paeonia albiflora, is inheems in Siberië en China, en groeit daar in steppen en struikgewas. Tuinbouwkundig gezien is dit de belangrijkste vaste soort pioen, omdat er duizenden cultivars uit zijn geselecteerd. Het zijn erg populaire tuinplanten, waarvan er nogal wat in de Hortus staan.

De oudste hybriden van Paeonia lactiflora worden de ’Chinese pioenrozen’ genoemd. De wilde planten hebben opgaande, onbehaarde, lichtgroene, tot 60 cm hoge stengels. Een stengel draagt twee of meer witte, 10 cm grote bloemen met gele meeldraden. De plant bloeit van begin tot midden zomer, iets later dan de andere soorten. Hoewel ze temperaturen tot -30ºC kunnen verdragen, kunnen de planten ‘s winters doodgaan in te natte grond.
De wortels worden in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt tegen vrouwenkwalen, gedurende de zwangerschap, als diureticum, en bij de behandeling van wonden en neusbloedingen: de ongeschilde wortel als Paeoniae radix rubra (Chishao 赤芍), de geschilde wortel als Paeoniae radix alba (Baishao 白芍). 
 

Bij ons leer je de wereld kennen