Vorige pagina

Pioniersplant

Canadese fijnstraal verschijnt vaak als pioniersplant op open, droge en zandige plekken zoals braakliggend terrein, omgewerkte akkers, verwaarloosde tuinen en ook tussen straatstenen en stoeptegels.

Deze van oorsprong Noord-Amerikaanse plant is in Nederland voor het eerst geplant in 1745 in Harderwijk in de botanische tuin van de toenmalige universiteit aldaar. Vanuit Canada is de Canadese fijnstraal in meerdere Europese botanische tuinen aangeplant. Mede hierdoor heeft de plant zich uiteindelijk wereldwijd verbreid.

Deze tweejarige plant groeit in het voorjaar op tot 20 à 75 cm hoogte, uit een bladrozet dat in de herfst ervoor wordt gevormd uit ontkiemend zaad. In juli – september bloeit de plant in een sterk vertakte pluim met vele hoofdjes van witte lintbloemetjes, die rondom gele schijfbloemetjes staan. Na de bestuiving door bijen of vliegen worden éénzadige dopvruchten gevormd. De lichte zaden hebben zaadpluis en worden door de wind verspreid. Ze behouden hun kiemkracht langer dan 5 jaar.

Bronnen:
https://www.floravannederland.nl/planten/canadese_fijnstraal/
https://www.verspreidingsatlas.nl/0475#
ttps://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Conyza+canadensis

Afbeelding met toestemming overgenomen uit Heukels' Flora van Nederland, ed. 24

 

 

Bij ons leer je de wereld kennen