Vorige pagina

Werkt zich omhoog

Deze plant is te herkennen is aan de kelkvormige bloemen, die wit, roze of wit met roze kunnen zijn. Daarnaast is de windende stengel karakteristiek. Deze draait linksom om planten of voorwerpen, waardoor de plant een hoogte van 1 meter kan bereiken. Wanneer er niets te klimmen valt, groeit de plant laag over de grond.

Akkerwinde is aan te treffen in akkers, bermen, graslanden, rivierduinen en op stenige plaatsen en braakliggende grond.

De bloeitijd is van juni tot september. De geurende bloemen worden bestoven door onder andere bijen, hommels, vlinders en motten. De doosvruchtjes die dan gevormd worden bevatten 1-4  of soms ook meer zaden.

De zaden vallen meestal dichtbij de moederplant, maar ze kunnen ook verspreid worden door wegspoelen, meereizen met het zaad van landbouwgewassen of meeliften met dierenpoten, voertuigen of landbouwwerktuigen. Daarnaast overleven de zaden de consumptie en uitscheiding door dieren, die hen zo ook verder brengen. Via vogels kunnen ze daardoor zelfs een aanzienlijke afstand afleggen.

Akkerwinde komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied, maar door activiteiten en migraties van de mens is de plant verspreid. Tegenwoordig is de plant wereldwijd te vinden in gematigde en warmere streken.

Bronnen:
https://www.floravannederland.nl/planten/Akkerwinde
https://www.fs.fed.us/database/feis/plants/vine/conarv/all.html#BOTANICAL%20AND%20ECOLOGICAL%20CHARACTERISTICS

Foto: KU Leuven

Bij ons leer je de wereld kennen